Träköket i Grand Designs Sverige
I Nynäshamns skärgård, strax söder om Stockholm har arkitekten Xiao He och hennes man Mats byggt ett fritidshus med inspiration från klassiska korsvirkeshus och Case Study-arkitekturen. Xiao driver till vardags arkitekturbyrån Studio He som ritar hus åt privatpersoner.
- Jag gillar att skapa personliga hem. Man får lära sig allt om beställarens livsmönster. Är det flera som ska bo tillsammans så lär man sig allas små egenheter och rörelser, ner till husdjurens dygnsrytm och preferenser, och skapar ett flöde och en design därefter, berättar Xiao.
Läs mer om hur det går till att beställa ett kök från Nordiska Kök.
Se priser på Shakerkök.
Precis som vanligt när Xiao designar en privatbostad så tog hon med familjens livsstil i beräkningen när hon ritade “Nabben” till sig själv, Mats och deras två barn. En av frågorna hon ställde sig var hur man förhåller sig till ett kök i ett fritidshus. Ska man ha både ett inne- och ett utekök?
Xiaos lösning var att förse huset med ett stort socialt rum som har tre olika funktioner. Längst in finns en vardagsrumsdel med sittmöbler och öppen spis. Där ligger fokus på utsikten mot ängen utanför. Därefter, i mitten av rummet, finns ett träkök som bryter av fint mot vardagsrummet och som istället för utsikt mot den vackra naturen, har matsal och växtlådorna på framsidan som siktlinjer. Sedan finns ett stort matbord i den del av rummet som fungerar som matsal.
Bortom det avlånga matbordet finns två stora glaspartier med skjutdörrar som sömlöst kan öppnas upp mot terrassen och kvällssolen. På detta sätt suddas gränsen mellan ute och inne ut och behovet av ett utekök försvinner. Istället finns en grill på andra sidan terrassens matbord.
När Xiao ritade köket jobbade hon efter samma princip som hon oftast gör, nämligen att sammanföra tre element; en köksö, ett vitrinskåp och förvaring utan överskåp.
- En köksö har så många användbara funktioner. Man kan laga mat, sitta och jobba vid den eller bara umgås. Det blir en väldigt social del av ett kök.
Vitrinskåpet har en mer estetisk funktion;
- Det har glasdörrar som reflekterar ljuset fint och skapar liv i köket.
Att hon inte gillar överskåp motiverar Xiao med att man aldrig når upp till de översta hyllorna.
- Jag vet inte om det är för att jag är kort men jag tycker överskåp är väldigt överskattade. Jag måste ha en pall för att nå till andra hyllan! Att ha ett högskåp ger bättre förvaring och rummet får samtidigt en finare form.
Att valet föll på ett träkök är kanske inte överraskande eftersom det är ett trähus med många element i trä. Xiao har till exempel jobbat mycket med att låta konstruktionen, och dess vackra limträbalkar, vara en del av designen. Något som däremot är lite ovanligt är att hon valde ett shakerkök med massiva shakerluckor snarare än ett kök med släta luckor.
- Jag tycker att det är fint med släta träluckor men helheten blev för platt. Eftersom huset i sig är så pass avskalat blev det för lite kontraster. Jag inspirerades istället av hur den bärande stommen av limträbalkar ramar in fönster och väggar och valde shakerluckor till köket för att skapa ett liknande uttryck. För att köket inte ska upplevas för gult i framtiden valde jag att vitpigmentera eken. Det känns väldigt lyxigt att vara i köket och att öppna de fina luckorna och se den vackra insidan som är i vitpigmenterad ek även den.
Även bänkskivan har en lyxig finish, till den valde Xiao en vacker natursten.
– Jag tycker man kan ha en “känslig” bänkskiva så länge skivans uttryck är förlåtande för spill. Det blir finare med den patinan än om man kompromissar och väljer en mer slittålig skiva som är mindre estetiskt tilltalande.
Både formen och materialvalen gör att Nabbens kök upplevs som tidlöst och socialt. Det både bryter av och passar in i hemmet och känns personligt samtidigt som det är väldigt klassiskt. Det är ett kök som passar att laga mat i och umgås kring oavsett tid på året och hur många man är i rummet.
Foto: Kristofer Johnsson
Läs mer om arkitekt Studio He.