The Case Study kitchen

I ett funkishus på Lidingö, inspirerat av de amerikanska Case study-husen, har designstudion AO/JN Interiors skapat en modern skandinavisk design med internationell känsla. I hjärtat av huset finns det specialdesignade köket i ek framtaget i samarbete med Nordiska Kök, med genomtänkt funktionalitet och dramatiskt ådrad sten.

Läs mer om hur det går till att beställa ett kök från Nordiska Kök.

Köket upplevs både rustikt och minimalistiskt. Raka linjer och massiva grepplister från golv till tak ger en känsla av rymd. Vägglampa från Apparatus.

Den vackra köksön döljer mycket förvaring och även insidan är klädd i trä som är ett genomgående materialval i köket.

AO/JN Interiors består av designduon Alexandra Ogonowski och Jesper Nyborg. Deras designestetik rör sig nyfiket i gränslandet mellan det kontemporärt skandinaviska och nytänkande internationella.  

Vi försöker att tänka utanför ramarna. Vi gillar att tänja på gränserna för traditionell köksdesign och utmana både oss själva och kunden genom oväntade materialval och färgskalor, berättar Alexandra.

I samarbete med Nordiska Kök skapades ett modernt kök i funkishuset i Stockholm med inspiration hämtad från den amerikanska Case study arkitekturen.

Köket stoltserar med en vacker köksö i marmor. Taklampa från Contain.

Den massiva grepplisten fortsätter över flera skåp och skapar en enhetlig design tillsammans med de lodräta grepplisterna i högskåpen.

Trä och sten är genomgående materialval genom huset och skapar en röd tråd i husets alla rum. Läs mer om våra träkök.

I det genomtänkta huset bor Amanda Panahi, som är grundare och designer för modevarumärket MandiBreeze, med sin familj. Huset, som totalrenoverades innan familjen flyttade in, fick även ett extra våningsplan ovanpå den befintliga huskroppen. Den genomgående designen och röda tråden i inredningen har varit ledande när AOJN satt riktlinjerna för all design och tillhörande material- och produktval.

– Naturligt drogs vi åt den strama estetiken, säger Jesper. Vi kände snabbt att trä och sten skulle bli huvudrollsinnehavare i köket, och att det skulle bli ett träkök beslutade vi oss för tidigt. Vi ville även få till en svalare färgskala som skulle matcha övrig arkitektur.

På den motsatta sidan är väggen klädd i ek och går i samma nyans som köket och det specialtillverkade sideboardet med en sittbänk i mitten. Matbord från Gubi och stolar från Cassina.

Marmorn “White Camouflage” sätter en dramatisk ton i köket med sin vackra, naturliga ådring. Ugn från Gaggenau.

Den vackra ådringen i träet lyfts fram på ett naturligt sätt och matchas fint av den vackra stenen i både köksö och bakvägg.

Tillsammans med AO/JN tog Nordiska Kök fram en helt ny köksdesign med massiva grepplister som löper utmed flera luckor. En tydlig estetik med en minimalistisk men rustik känsla.

– Med tanke på husets lägre takhöjd var det extra viktigt att skapa en illusion av rymd. Lösningen blev en egendesignad grepplist som går från golv till tak på alla luckor, säger Alexandra.

Den massiva grepplisten blev en tydlig designdetalj som går igen i hela husets design. I köket ligger den utanpå skåp och lådor och löper längs flera luckor medan den i sovrummet återfinns i det platsbyggda Pocket door-skåpet.

På ovanvåningen i huset finns ett Pocket door-skåp där TV:n döljs, även det specialbyggt av Nordiska Kök.

De vackra materialvalen syns även i andra rum som i arbetsrummet i Amanda Panahis vackra hem. Lampa från Flos.

– För oss var det också viktigt att etablera en koppling mellan våningsplanen. Vi bestämde oss för att använda samma skräddarsydda grepplist i mastersovrummet som i köket, i form av Pocket door-skåpet som döljer bland annat TV:n.

Den svala tonen på eken känns både exklusiv och tidlös och i köket matchas den med dramatisk sten som letar sig upp längs ena väggen. På kökets motsatta sida finns även en vägg helt klädd i trä samt en specialdesignad sittbänk och förvaring som återknyter kökets design och skapar en vacker samhörighet till den övriga inredningen.

Köket går i en sober färgskala där naturmaterialen får ta plats. De massiva grepplisterna skapar en rustik känsla i det annars sobert inredda köket.

Tre råd för en lyckad köksrenovering enligt AO/JN Interiors:

  1. Innan du påbörjar renoveringen, börja med att reflektera kring hur du vill använda ytan, det övergripande flödet, integreringen av ljuskällor, samt vilken atmosfär du vill skapa. I nästa fas kan du experimentera med mer personliga lösningar.

  2. Behåll ett öppet sinne! Var kreativ genom designprocessen, dina idéer kan anpassas och utvecklas allt eftersom projektet fortskrider. 

  3. Kom ihåg att du kan behöva släppa några av dina ursprungliga idéer. Vissa är kanske inte genomförbara, framförallt när det kommer till större strukturella förändringar som att riva väggar till exempel.

Hällen från Gaggenau är inbyggd i köksön vilket både är praktiskt och snyggt.

Golvet är i fransk kalksten och matchas med köksöns marmor.

Fakta om Case study  

Case study var ett experiment inom amerikansk arkitektur som sponsrades av tidningen Arts & Architecture och drevs under ca 20 år, mellan 1945-1966. Tidskriften gav i uppdrag åt framstående arkitekter på den tiden, inklusive Richard Neutra, Raphael Soriano, Craig Ellwood, Charles och Ray Eames, Pierre Koenig, Eero Saarinen, m. fl. att designa och bygga prisvärda och energieffektiva hem för den ökande efterfrågan på bostäder i USA.

Man provade nya byggmaterial som stålbalkar, plåtväggar, glasväggar, plywood och betong. Husen hade mycket fönster och öppna planlösningar, sådant som är naturliga inslag idag. 

Ett av de mest berömda Case Study-husen är the Stahl House i LA, där familjen Stahl bor kvar än idag.

Case study är en stil som arkitekter runt om i världen inspireras av än idag och dess bidrag till modern arkitektur och design har haft en långvarig påverkan.


Foto: Erik Lefvander
Text: Linnéa Ruiz Mutikainen

Hannah Petersson